Kulturminister Marianne Jelved skal i Folketingets kulturudvalg svare på, om hun finder det acceptabelt, at et medie, som ikke er tilmeldt Pressenævnet, kan få støtte.
Baggrunden for spørgsmålet er, at Den Korte Avis, som modtager 88.000 kr. i mediestøtte i år, ikke er tilmeldt Pressenævnet og dermed ikke er omfattet af de vejledende regler for god presseskik.
Kulturministeren, der i øjeblikket er i Kina, skriver i en mail til Journalisten, at hun vil drøfte med sin kollega i Justitsministeriet, om netmedier fremover automatisk skal falde under medieansvarsloven og dermed under Pressenævnets kompetence:
-Med de nye mediestøtteregler ville vi gerne give nye medier mulighed for at få støtte. Derfor kan det godt være tid til at se på, om medieansvarsloven også skal omfatte medier på nettet. Hvorvidt og hvordan det er en mulighed, vil jeg drøfte med Justitsministeren, som er ansvarlig for den lovgivning, skriver Marianne Jelved.
Om den konkrete sag med Den Korte Avis skriver ministeren: Medierne bør være deres ansvar bevidst, og det er de ikke, når de ikke følger det fælles etiske kodeks. Det beklikker Den Korte Avis’ troværdighed, at man ikke kan forvente et minimum af ordentlighed fra deres side.
Loven om mediestøtte stiller ikke krav om, at modtagere af støtte skal være tilmeldt Pressenævnet. Spørgsmålet blev drøftet i det udvalg – Dyremoseudvalget, som forberedte den nye mediestøtte.
Forslaget herom faldt med henvisning til, at det ville stride mod EU-reglerne, da man så ville udelukke udenlandske medier, som ikke kan være tilmeldt Pressenævnet.
En række medieordførere siger til Journalisten.dk, at de gerne ser regler indført, der sikrer, at støttede medier lever op til de vejledende regler for god presseskik.
Dansk Folkepartis ordfører Morten Marinus ønsker, at reglerne ændres, så det bliver muligt at klage til Pressenævnet over alle medier, der får støtte – uanset om de er tilmeldt Pressenævnet.