Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA)opfordrer til, at overenskomsterne for journalister bliver tidssvarende. Alternativet er flere afskedigelser af redaktionelle medarbejdere og øget brug af indhold fra andre eksterne leverandører, sagde foreningens formand, chefredaktør Ole Dall, Skive Folkeblad, på DMAs generalforsamling tirsdag.
Han fremhævede, at selv om branchen konsoliderer sig, står det klart, at mediebranchen fortsat er i krise med faldende omsætning år for år og uden udsigt til forbedring.
Ole Dall opfordrede Dansk Journalistforbund til at forholde sig hertil ved de forestående overenskomstforhandlinger.
Han lagde specielt op til en reform af praktikantaftalen og henviste til, at 60-80 journalistelever mangler et praktiksted 1. august.
Der er ingen tvivl om, at den høje løn for praktikanterne afskrækker virksomheder, der ellers er interesserede i at oprette en praktikplads. Det problem må og skal vi have en løsning på – og måske allerede inden vi går i gang med at drøfte de øvrige overenskomster efter jul, sagde Ole Dall, som erklærede, at DMA er åbne for at tage praktikforløbet op til fornyet overvejelse, herunder se på indholdet af praktikken og sammenhængen med uddannelsesstederne.
Betingelsen er imidlertid, at det bliver mere attraktivt for virksomhederne at tage praktikanter, og her er det absolut nødvendigt, at løn og øvrige omkostninger nedbringes og herunder overveje, om det vil være muligt og praktisk at gennemføre praktikken helt eller delvist på SU.
DMA-formanden fremhævede den igangværende konsolideringsbølge inden for medieområdet.
-Hvis vi ser nøgternt på udviklingen, må vi samtidig konstatere, at den igangværende konsolideringsbølge er både fornuftig og nødvendig. Danmark har behov for fortsat stærke private mediehuse, der har både ressourcer og tyngde til at imødegå den digitale omstillingsproces, som vi er midt i. Danmark har brug for fortsat stærke private mediehuse, der kan levere kvalitetsjournalistik til borgerne, såvel lokalt, regionalt som landsdækkende, sagde Ole Dall.